O KOLAČIĆIMA

by Ena Rajić

Poštovani posjetitelji, ova web-stranica koristi kolačiće kako bismo vam mogli pružiti što bolje korisničko iskustvo. Kolačići se koriste za poboljšanje performansi same stranice, ali i za potrebe digitalnog marketinga.

Za prikupljanje kolačića potrebno je vaše dopuštenje. Nastavite li pregledavati našu web-stranicu, smatrat ćemo da se slažete s prikupljanjem kolačića, tj. da ste pročitali, razumjeli i prihvatili ono što piše u ovom tekstu i u pravilima privatnosti. Ako se s navedenim ne slažete, molimo vas da ne koristite dalje sadržaje s ove web-stranice.

Kolačiće u svakom trenutku možete obrisati i blokirati u postavkama svog web-preglednika. Nakon toga ćete i dalje moći koristiti web-stranicu, no neki elementi koji omogućuju bolje korisničko iskustvo više neće ispravno funkcionirati.

Tijekom vremena ova će web-stranica po potrebi biti mijenjanja i smatrat ćemo da ste korištenjem ove web-stranice pristali i na sve potencijalne izmjene sadržaja i pravila.

ŠTO SU KOLAČIĆI?

Kolačići su skupovi informacija koji se pohranjuju na osobno računalo u trenutku pregledavanja web stranice. Kolačići mogu, uz neosobne podatke, pohraniti i one osobne, no samo ako im vi to dozvolite.

Postavke kolačića možete uređivati u svom web-pregledniku – tamo ih možete brisati, blokirati itd.

Postoji nekoliko vrsta kolačića: STALNI (ostaju na računalu nakon zatvaranja web preglednika), PRIVREMENI (uklanjaju se s računala nakon zatvaranja web preglednika), KOLAČIĆI PRVE STRANE (dolaze s web stranice koju pregledavate), KOLAČIĆI TREĆE STRANE (dolaze s drugih web mjesta koja su na neki način povezana s web stranicom koju pregledavate).

ZA ŠTO KORISTIMO KOLAČIĆE?

Kolačiće koristimo prvenstveno zbog poboljšanja vašeg korisničkog iskustva, te za potrebe digitalnog marketinga. Podaci prikupljeni preko kolačića su anonimni i preko njih se ne može otkriti vaš osobni identitet.

Uz kolačiće prve strane, koristimo i kolačiće trećih strana (Google i Facebook) koji nam pomažu pri analitici, praćenju konverzija i plasiranju oglasa. Pomoću kolačića trećih strana možemo prikupljati podatke o načinu na koji koristite ovu internetsku stranicu, o posjećenosti internetske stranice, podatke o IP adresi, o jeziku kojim se služite, operativnom sustavu na vašem računalu i sl. Ti su podaci anonimni i preko njih ne možemo otkriti vaš osobni identitet.

S ovom je stranicom povezan sustav Google Analytics pomoću kojega pratimo i analiziramo promet na web stranici. Podaci o posjetiteljima prikupljeni na ovaj način su također anonimni i ne mogu otkriti vaš identitet.

KOJE VRSTE KOLAČIĆA KORISTIMO

Osnovni: Neki kolačići su nužni kako biste mogli iskusiti punu funkcionalnost ove web-stranice. Oni nam npr. omogućuju sprječavanje sigurnosne ugroze. Oni ne skupljaju ili skladište nikakve osobne podatke.

Statistički: Ovi kolačići skladište informacije poput broja posjetitelja stranica, broja jedinstvenih korisnika, izvor posjeta i slično. Ovi podaci pomažu nam razumjeti i analizirati rad naše web-stranice te gdje su potrebne dorade.

Marketing: Naša stranica može prikazivati oglase. Ovi kolačići koriste se za personalizaciju oglasa koje vam možemo prikazati kako bi bili značajni upravo vama. Ovi kolačići nam pomažu zabilježiti efikasnost navedenih oglasnih kampanja.

Informacije spremljene u ovim kolačićima mogu također biti korištene od trećih strana koje pružaju usluge oglašavanja kako bi prikazali naš oglas na drugim web stranicama u pretraživaču.

Funkcionalni: Ovi kolačići pomažu oko određenih neosnovnih funkcionalnosti naše web stranice. Ove funkcionalnosti uključuju ugradnju sadržaja poput videa ili komponenti za dijeljenje sadržaja stranice na društvenim mrežama.

Odabirni: Ovi kolačići pomažu nam spremiti vaše postavke i preferencije pretraživanja poput jezičnih postavki kako biste imali bolje i efikasnije iskustvo prilikom budućih posjeta stranici.

KAKO MOŽETE ONEMOGUĆITI KOLAČIĆE?

Na ovim poveznicama možete doznati kako blokirati kolačiće u svakom pojedinom pregledniku:

Google Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95582

Mozilla Firefox:

https://support.mozilla.org/hr/kb/Brisanje%20kola%C4%8Di%C4%87a

Internet Explorer:

http://windows.microsoft.com/hr-hr/internet-explorer/delete-manage-cookies#…

Opera: http://www.opera.com/help/tutorials/security/privacy/

Safari: https://support.apple.com/en-us/HT201265

Više informacija o kolačićima općenito možete pronaći ovdje:

http://www.youronlinechoices.com/hr/

Imate li kakvih pitanja vezanih za ovu temu, slobodno nam se javite mailom na enarajicofficial@gmail.com